Anwärter II ski Hemelvaart door de bril van Nic

Anwärter II hemelvaart 2023

Met heel de groep hebben we nog een laatste afdaling gemaakt, de lift naar beneden genomen en nu zitten we nog even een pizza te eten.
De spanning wordt weg gelachen met wat grappen en grollen
Over 15 minuten is namelijk de diploma uitreiking en krijgen we te horen of de laatste praktijkoefeningen van deze ochtend goed genoeg waren om
ons Skileher-Anwärter te mogen noemen.
Hiervoor hebben we namelijk heel de week in weer en wind op de berg gestaan, heel wat uren theorielessen gevolgd en de theorie tot in de late uurtjes nog maar eens overlezen. 


Maandag 15 Mei 2023

Na een voorspoedige reis zien we na München de eerste bergen van de alpen voor ons opdoemen en al is het dit keer niet voor een relaxte wintersportvakantie, maar voor een week hard ons best doen…
Het doet ons goed ze weer te zien.

Bij aankomst in het hotel worden we verwelkomd door Ronny van Snowcollege en een aantal bekenden die reeds zijn aangekomen.
Na het eten, wat hier prima in orde is, hebben we een korte kennismaking met David, onze ausbilder voor komende week en krijgen we nog even kort het dagelijkse programma te horen van Ronny.
Na een drankje in de bar gaan we niet te laat slapen want om 7 u. staat het ontbijt alweer klaar.

Dinsdag 16 Mei 2023

Na het ontbijt zetten we koers richting het dalstation van de gletsjer waar we de liftpassen in ontvangst nemen en vervolgens in de twee cabineliften stappen die ons tot het Tuxer Fernerhaus brengen.
Het lijkt er op dat we vandaag een dagje in de mist zullen skiën en inderdaad een lift later zitten we nog steeds midden in een wolk net als de rest van het skigebied.
Balen, maar goed, ook dat hoort bij het wintersporten.

Na een aantal afdalingen lopen we, op een kleine helling bij het Tuxer Fernerhaus, alle oefeningen van de skigewenning tot en met de oefeningen voor de pflug door.
Verder oefenen we vandaag nog op het eigen kunnen van de korte bochten waarbij de snelheid niet te hoog is.
Het is immers handig om met dit weer zonder zicht de snelheid laag te houden.

Rond 14:00u stoppen we deze dag met skiën zodat we iets eerder met de theorielessen kunnen beginnen.
Vandaag staan bewegungslehre en ski-bewegungslehre op het programma.
Vakken die we allen bij Anwärter I ook gehad hebben, maar ook nu zullen deze terug komen bij het theorie examen.
Engels hebben we vandaag ook en al lijkt het voor de gemiddelde Belg en Nederlander overbodig, het is toch handig om de ski en wintersporttermen vanuit het Duits ook eens in het Engels te overlopen.


Woensdag 17 Mei 2023

Na het ontbijt en de liften naar boven is één ding heel snel duidelijk: vandaag gaan we weer een dagje in de dichte mist skiën.
Vanwege het weer oefenen we vandaag veel de korte bochten en op de minder steile stukken het pflugdrehen en pflugsteuern.

Na het skiën zitten we om 15.50 u. weer klaar voor een dosis theorie die vandaag zal bestaan uit unterrichtslehre en alpinekunde.
Unterrichtslehre is een vak dat bij anwärter I ook op de agenda staat dus voor iedereen een welgekomen herhaling.
Alpinekunde is voor iedereen nieuw en een examenvak dus de oren zijn bij ons allen nog wat meer gespitst en we luisteren aandachtig wat David ons hierover te vertellen heeft.

Na het eten hebben we tussen 20 en 21 u. in kleine groepjes het mondeling examen Engels.
Jezelf voorstellen, iets over je wintersportervaring vertellen en wat skitermen in het Engels komen in een kort gesprekje met David aan bod.
Zoals verwacht komt iedereen hier probleemloos doorheen, dus deze mogen we alvast afvinken.


Donderdag 18 Mei 2023.

Op het verzamelpunt aangekomen is het nog steeds bewolkt, maar hoger dan het Tuxer-Fernerhaus komt deze bewolking niet.
Het geeft een prachtig zicht op de wolken vanaf boven en wat natuurlijk nog beter is, we hebben een helder blauwe lucht boven het skigebied.

We oefenen de wissel van lange naar korte bochten en omdat David ons nu kan zien, krijgen we feedback.
Zo ook bij het pflugdrehen en pflugsteuern.
Tijdens deze laatste twee worden we vandaag ook nog één voor één gefilmd voor de video analyse die vanavond op de planning staat.

’s Middags bij de theorieles is het eerste vak dat we krijgen skigeschiedenis.
Vervolgens krijgen we van Peter, de ausbilder die deze week ingevlogen is, als trainer voor de landestraining, de vakken materiaalonderhoud en beroepskunde.

Na het eten komen we weer samen voor de video analyse van het pflugdrehen en steuern.
Voor mij is het snel duidelijk dat ik nog te veel achterop zit, dus weer moet ik mezelf zeggen meer naar voren te komen/hangen.
Iets wat mijn gehele “ski carrière” al een aandachtspunt is overigens.

Vrijdag 19 Mei 2023


Voor vier van ons staat vandaag het examen les geven “de lehrauftritt” op de planning en één van die vier ben ik.
Gisteren hebben we per persoon twee lesonderdelen gekregen van David om voor te bereiden en vandaag krijgen we ter plaatse te horen welke van de twee we moeten geven aan de rest van de groep.
Ik heb pflugdrehen of techniek programma voor het pflugdrehen.

Tussen de examens door oefenen we weer op de onderdelen die we zondag moeten laten zien voor het schulefahren en worden we wederom gefilmd.
Nu voor de wissel van lange naar korte bochten.

Als derde ben ik aan de beurt voor de lehrauftritt en David vraagt of ik techniek programma pflugdrehen wil geven.
Een techniek programma bestaat uit verschillende oefeningen om vooral de houding te verbeteren van die het lesonderdeel zelf al achter de rug hebben.
Het mooie hiervan is dat je zelf creatief kunt en mag zijn bij het geven en eventueel bedenken van oefeningen.

Aansluitend op de lehrauftritt vraagt David feedback aan de groep zodat we ook van elkaar kunnen leren en vervolgens volgt natuurlijk zijn oordeel.
Mijn lehrauftritt is net als die van de anderen goed, al is er één oefening die ik beter kan aanpassen dus dat is bij deze gedaan.

De theorie vandaag bestaat uit eerste hulp en krijgen we via een zoom meeting van een ausbilder die momenteel… euh… totaal ergens anders verblijft!

Na het eten hebben we nog de videoanalyse van de bochtenwissel en ook nu is het weer snel duidelijk wat mijn verbeterpunten zijn.

Morgenmiddag staat het theorie examen op de agenda, dus ik blijf op mijn hotelkamer tot 2.30 u. uit het theorieboek lezen en dingen overschrijven tot ik het gevoel heb dat ik echt niets meer op neem en het toch ook wel hoog tijd is te gaan slapen.


Zaterdag 20 Mei 2023

Wederom oefenen we vandaag weer op het eigen kunnen en hebben de laatste vier van de groep de lehrauftritt.
Zelf vind ik de techniek programma’s die door sommigen gegeven worden zeer interessant.
Er komen oefeningen voorbij die ik zelf nog niet deed of überhaupt kende, maar toch zeker de moeite waard zijn. De feedback die iedereen krijgt vanuit de groep en van David is een goede onderbouwing over het hoe en waarom van de oefeningen.
Ook vandaag slaagt iedereen weer voor de lehrauftritt.

Om 14.30 u. is het tijd om terug naar het hotel te gaan zodat we ons kunnen voorbereiden op het theorie examen, waar we om 16.30 u. mee van start zullen gaan.
Zelf gebruik ik de tijd die we hebben om vooral wat onderdelen van eerste hulp en skigeschiedenis nog eens flink in het geheugen te programmeren.

Na het theorie-examen krijgen we tijdens het eten al te horen van David dat iedereen geslaagd is.
Deze kunnen we ook afstrepen!


Zondag 21 Mei 2023

Vandaag zullen de examens voor het pflugdrehen, pflugsteuern en de ritmewissel afgenomen worden.
Omdat deze onderdelen door minimaal twee ausbilders beoordeeld moeten worden zullen David en Peter dit samen doen.

We beginnen met een afdaling om de ritmewissel nog eens te doen zonder beoordeling zodat we er wat in kunnen komen.
Dan is het één voor één naar beneden voor de punten.

Zelf zorg ik er voor dat mijn snelheid laag blijft tijdens de lange bochten want zichtbaar controle houden vind men belangrijker dan hard gaan.
Vanaf de wissel rem ik tijdens de bochten flink af, zodat ook hier de controle hopelijk goed te zien is.

Als we allemaal aan de beurt geweest zijn oefenen we nog een laatste maal het schulefahren.
Met de stoeltjeslift naar boven en dan is het ongeveer halverwege de afdaling tijd voor de examens pflugdrehen en pflugsteuern.

Na de examens worden we om 12.30 u. verwacht in de lobby van het hotel voor de diploma uitreiking, waar we ook pas te horen zullen krijgen of we geslaagd zijn.
Omdat het pas 11 u. is, besluiten we met heel de groep nog een laatste afdaling te maken voor een groepsfoto.

In de lift komt iemand op het idee om nog even een pizza te scoren, dus zo gezegd zo gedaan.
Onderwerp van gesprek…
Zijn we geslaagd of niet.
Zelf voel ik in ieder geval toch wat spanning en ik blijk niet de enige te zijn.
Spanning die we weg lachen met wat grappen en grollen.

In de lobby van het hotel zitten we allemaal ruim op tijd voor het verlossende woord en als David en Peter dan uiteindelijk om 12.35 u. de lift uitstappen klinken de woorden die we zo graag willen horen.
Iedereen mag een diploma en lerarenpas in ontvangst nemen!

Omdat de vakken van anwärter I nog eens terug komen, is de opleiding anwärter II een week met een aardig volgeplande agenda.
In zes dagen krijgt men de stof die anders in tien dagen eigen gemaakt moet worden.
Natuurlijk heeft men wel het voordeel dat er al vier theorievakken behandeld zijn tijdens anwärter I en waar dus nauwelijks tot niet voor geleerd hoeft te worden.

Deze weg naar de volledige anwärter durf ik mensen zeker aan te raden.
Het mooie is dat men na het volgen van anwärter I al goed beginnende skiërs op weg kan helpen op de vele indoorbanen die Nederland en België rijk zijn of les geven bij één van de talrijke Belgische/Nederlandse skireisorganisaties.
Wil men daarna verder, dan is de stap naar de volledige Anwärter zo gemaakt.

Ik kijk terug op een drukke, leuke en leerzame week die we samen met een groep leuke mensen succesvol hebben mogen afronden.

Groeten,
Nic


Anwärter II ski Hemelvaart door de bril van Nic

Herfst opleidingen, trainingen en voorbereidingen

Voorbereiding op Anwärter/Landes , Training op techniek, bulten, reuzenslalom en Anwärter I + II opleidingen

Anwärter I en II opleidingen 2024

opleiding skileraar skimonitor snowboardleraar

Voorbereiding Anwärter I en II

Bereid je voor op Anwärter opleiding via introductiedag; via onze techniek indoortrainingen welke we wekelijks organiseren of via onze voorbereidingsstage in Oostenrijk

Voorbereiding Landes

Bereid je voor op de Landes opleiding via één van onze 4 of 6-daagse training stages, of train mee tijdens één van onze race weken of kom lekker wekelijks slalom trainen.

Ervaringen Anwärter I opleiding deelneemster Birgit

Geniet mee van de ervaringen van Birgit, welke deelgenomen heeft aan Snow College Anwärter I skileraar opleiding in juli te Snowworld Landgraaf

WEKELIJKSE TRAININGEN

techniek , slalom en race trainingen te Snowworld Terneuzen

Verhalen Anwärter I/II door de bril van onze deelnemers

Verhalen Snow College Anwärter I/II opleidingen door de bril van onze deelnemers

De weg naar Anwärter I skileraar

Na Corona wou ik terug meer skiën en wat een uitje naar een indoor skipiste zou zijn, werd een verhaal van hoe ik me nu skileraar mag noemen!

Succesvolle Snow College Racing herfst periode!

Terugblik Snow College Racing herfstperiode Tip: boek voor 4 december Race stage in februari en geniet voordeelprijs!

Racing verantwoordelijke: Davy en An

Davy en An volgen als duo Jasper op als Snow College Racing verantwoordelijke

Tijd voor een andere piste

Na zeven jaar zich 100% ingezet te hebben voor Snow College, zal Jasper Duré een stapje achteruit zetten om zich ten volle te kunnen concentreren op zijn bedrijf De Groene Baksteen en zijn gezin.

2 Toppers erbij in Snow College Team

Snow College verwelkomt 2 nieuwe toppers in ons trainersteam: Sara Roggeman en Louise Van den Bosch

Anwärter II opleiding herfst 2021 - Julia

Begin november trok Snow College opnieuw naar Kaprun voor een week vol opleiding, training en sneeuwplezier. Lees hier hoe deelneemster Julia, kersvers Anwärter ski, de week heeft beleefd.

Anwärter II opleiding herfst 2021 - Tine

Begin november trok Snow College opnieuw naar Kaprun voor een week vol opleiding, training en sneeuwplezier. Lees hier hoe deelneemster Tine, die er ondertussen een seizoen heeft opzitten in Oostenrijk, de week heeft beleefd.

Anwärter opleiding zomer 2021

Lees hoe deelnemer Stijn de Anwärter I opleiding zomer 2021 heeft beleefd.

Skitechniek verbeteren: Basishouding

Skitechniek verbeteren door te werken aan je basishouding. Wil jij beter leren skiën? Dat begint bij de basis, jouw houding op de latten! Wij bespreken de beste houding om – letterlijk – alle kanten mee uit te gaan. In het Duits: Mittelage

Hintertux juli 2021: winter in de zomer

Snow College weet altijd de sneeuw te vinden. Begin juli trekken wij naar 3.000 meter hoogte; gletscher te Hintertux. Voorbereidingen, opleidingen en racestage; alles kan! Kijk hoe wij het begin van de zomer hebben beleefd.

Blog: Anwärter I juli 2020

Van 28 juni 2020 tot 3 juli 2020 nam ik deel aan de Anwärter I opleiding tot skileraar bij Snow College. Dit is hoe ik die week heb ervaren.

Terugblik racing outdoor seizoen

Door omstandigheden is het skiseizoen sneller afgelopen dan voorzien. Graag kijken we terug op de knappe resultaten en podiumplaatsen die we behaald hebben tijdens de wedstrijden te St. Johan 2020.

VERSLAG SNOW COLLEGE HERFSTOPLEIDING 2019 DOOR EVERT

Verslag Snow College Herfstopleiding door 1 van de deelnemers Evert.

VERSLAG SNOW COLLEGE HERFSTOPLEIDING 2019 DOOR LOUIS

Verslag Snow College Herfstopleiding door 1 van de deelnemers Louis.

Snow College Racing heeft 1ste grote Belgische afspraak niet gemist !

Wat een KNAL start op 1ste grote Belgische afspraak alpijns skiën: Belgisch Kampioenschap indoor. Na een intensieve voorbereiding gedurende zomermaanden hebben de renners op het BK indoor hun kunnen bewezen.

Verslag Snow College Hemelvaartstage 2019 door Liesbeth

Verslag Snow College stage 29 mei - 2 juni 2019 door Liesbeth. Liesbeth kijkt ondertussen al verder uit naar de komende Herfststage 2019 bij Snow College :)

Ruben Duré: Staatlicher Skilerarenopleiding

Ruben Duré, opleider en trainer bij Snow College volgt de hoogste skilerarenopleiding in Oostenrijk. Zijn ervaringen kan je hier lezen.

25 januari 2019

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x